Fietsveiligheid in het verkeer: met deze tips en tricks de winter in

Terug naar fietsnieuws

Vanaf maandag fietsen de belgen ’s avonds opnieuw in het donker naar huis, want met z’n allen draaien we de klok dit weekend een uurtje terug. Het ideale moment dus om stil te staan bij de fietsveiligheid in het verkeer. Hieronder de meest praktische tips & tricks voor een veilige rit naar huis.

Fietsveiligheid in het verkeer, de klassiekers:

Controleer op voorhand of je fietsverlichting werkt, zowel vooraan als achteraan. Wanneer je niet overtuigd bent van de kwaliteit van je fietsverlichting, ga dan voor een set extra afneembare lichtjes met knipper-modus voor extra zichtbaarheid.

Opvallen is de boodschap! Vermijd daarom zoveel mogelijk donker gekleurde kledij. En de meest eenvoudige manier om dit op te lossen is het dragen van reflecterende kledij. Zonder fluovestje merken de andere weggebruikers je pas op vanaf een afstand van 20 meter. Met reflecterende kledij ben je al zichtbaar op 150 meter afstand. Serieus verschil, niet?

Een andere no-brainer is natuurlijk het dragen van een fietshelm. Voor bestuurders van een speedpedelec is deze verplicht, maar ook voor alle andere fietsers is het gebruik van een fietshelm sterk aan te raden. Deze bestaan in tal van kleuren, vormen en designs. Er zijn er zelfs met ingebouwde verlichting…

Gebruik je gezond verstand in het verkeer: 

De kortste route is niet altijd de meest veilige. Je snelheidsrecord hoef je niet per se in het donker en de regen te halen. Kies voor goede fietspaden die bij voorkeur verlicht zijn en vermijd donkere steegjes en slecht onderhouden routes.

Niet alleen de keuze van je route, maar ook hoe je je gedraagt op de weg heeft een impact op je veiligheid. Wees extra aandachtig in het verkeer en anticipeer op het gedrag van anderen. Zo kan je bijvoorbeeld, aangezien een fiets toch geen richtingsaanwijzers heeft, extra duidelijk je arm uitsteken wanneer je een straat wil inslaan.

Tot slot wellicht een van de meest besproken verkeerstopics van het moment: het gebruik van de gsm tijdens het fietsen. De kans dat die ene Facebookpost of Instagram story belangrijker is dan je veiligheid is klein 😉

De finishing touch voor fietsveiligheid:

Voor allen die graag goed gepakt en gezakt de baan op gaan: ook bij je fietstassen en rugzakken kan je een extra inspanning doen in functie van de veiligheid. Al gehoord van fluorescerende stickers en hippe bagcovers die je over je bagage kan trekken?

Koude vingers en natte voeten kan je vermijden door warme handschoenen en voetbeschermers te gebruiken. En waarom niet kiezen voor een fluorescerende versie? Twee vliegen in één klap: warmte én zichtbaarheid.

Een voor- en achterreflector is verplicht, maar wist je dat je ook spaakreflectoren op je fiets kan gebruiken? Overdag zijn ze subtiel bevestigd op de spaken, maar ’s nachts geven ze op een opvallende manier meer glans aan je fietstocht. Goedkoop, opvallend en origineel!

 

Met deze tips & tricks kan je alvast veilig de baan op!

Nog niet uitgelezen? Op de website van de Vlaamse stichting verkeerskunde lees je nog meer omtrent fietsveiligheid in het verkeer. Of klik hier voor onze andere blog posts

 

Vond je dit artikel interessant?

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.

Terug naar fietsnieuws

Op zoek naar zorgeloos fietsplezier met de fiets van je dromen aan heel gunstige voorwaarden?