fbpx

Tijd om op te vallen! 3 tips voor een veilige fietsrit tijdens het winteruur
21.10.2020

Terug naar fietsnieuws

Tijdens de nacht van 24 op 25 oktober 2020 kunnen we met z’n allen een uurtje langer slapen, want we draaien de klok één uur achteruit. Voor alle fietsende pendelaars betekent dit ook dat ze vaker in het donker naar het werk zullen fietsen. Om de veiligheid van al die woon-werkkilometers te verhogen, verzamelden we al onze tips en tricks voor een veilige fietsrit.

Leestijd: 2 min

Opvallen is de boodschap

De dagen worden korter en donkerder. Steek je dus niet weg en wees zo zichtbaar mogelijk in het verkeer! Opvallen kan je doen op twee manieren: actief én passief.

De meest voor de hand liggende manier om je zichtbaarheid te verhogen, is goed werkende en kwalitatieve fietsverlichting. Bekijk dus zeker de lumen waarde van je fietsverlichting. Lumen komt overeen met de hoeveelheid licht die jouw lamp zal produceren. Hoe hoger deze waarde, hoe opvallender je ook zelf zal zijn. Lux komt overeen met de verlichtingsintensiteit van een bepaald gebied. Zo zal de lux vaak hoger zijn bij een gebundelde lichtstraal en lager bij een brede lichtstraal. Hoe hoger de lux waarde, hoe meer je dus zal zien.

Controleer op voorhand of alle lichten goed werken, zowel vooraan als achteraan. Wanneer je niet overtuigd bent van de kwaliteit van je fietsverlichting, ga dan voor een set extra afneembare lichtjes met knipper-modus voor een verhoogde zichtbaarheid. Voor alle pendelaars die met een racefiets naar het werk rijden, bestaan er handige afneembare lichtjes die werken op basis van magneetjes in het wiel. En voor wie het allemaal nog iets futuristischer mag, er bestaan ook fietslichten die jouw rijspoor op de grond projecteren.

© Lezyne.com

Een tweede, meer passieve manier op te vallen is het dragen van reflecterende kledij. Zonder fluovestje merken de andere weggebruikers je pas op vanaf een afstand van 20 meter. Met reflecterende kledij ben je al zichtbaar op 150 meter afstand. Serieus verschil, niet? Zorg er ook voor dat je fiets voldoende reflecterende elementen heeft. Een voor- en achterreflector is verplicht, maar wist je dat je ook spaakreflectoren op je fiets kan gebruiken? Overdag zijn ze subtiel bevestigd op de spaken, maar ’s nachts geven ze op een opvallende manier meer glans aan je fietstocht. Goedkoop, opvallend en origineel! Hetzelfde geldt bij fietstassen en rugzakken. Al gehoord van fluorescerende stickers en hippe bagcovers die je over je bagage kan trekken?

Bescherm jezelf

Natte wegen, minder aangename weersomstandigheden… laat ons eerlijk zijn, het risico om uit te glijden is in deze periode groter dan op een mooie zomerdag. Het dragen van een fietshelm is dan ook ten zeerste aan te raden. Voor bestuurders van een speed pedelec is dat trouwens verplicht. Fietshelmen bestaan in ongelofelijk veel kleuren, vormen en designs. Er zijn er zelfs met ingebouwde verlichting…

Koude vingers en natte voeten, het is een vervelend maar steeds terugkerend fenomeen tijdens de wintermaanden. Een bron van afleiding en ze kunnen ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd aan het fietsen bent. Toch liever 100% gefocust op de baan? Anticipeer door warme handschoenen en overschoenen te gebruiken tijdens je woon-werkverkeer. En waarom niet kiezen voor een fluorescerende versie? Twee vliegen in één klap: warmte én zichtbaarheid.

Gebruik je gezond verstand

De kortste route is niet altijd de meest veilige. Je snelheidsrecord hoef je niet per se in het donker en de regen te halen. Kies voor goede fietspaden die bij voorkeur verlicht zijn en vermijd donkere steegjes en slecht onderhouden routes.

Niet alleen de keuze van je route, maar ook hoe je je gedraagt op de weg heeft een impact op je veiligheid. Wees extra aandachtig in het verkeer en anticipeer op het gedrag van anderen. Zo kan je bijvoorbeeld, aangezien een fiets toch geen richtingsaanwijzers heeft, extra duidelijk je arm uitsteken wanneer je een straat wil inslaan.

Tot slot wellicht een van de meest besproken verkeerstopics van het moment: het gebruik van de gsm tijdens het fietsen. De kans dat die ene Facebookpost of Instagram story belangrijker is dan je veiligheid is klein. Tag ons gewoon als je arriveert op je bestemming 😉 @o2o.be

Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar