fbpx

Fietsleasing zorgt voor hartverwarmende reacties bij de werknemers van Tarkett

Terug naar fietsnieuws

“De reacties van onze werknemers zijn hartverwarmend. Veel mensen die anders geen elektrische fiets zouden aanschaffen, komen nu wel met de fiets naar het werk”. Katia Van Humbeeck, HR Manager bij Tarkett vertelt over het succes van fietsleasing voor de werknemers en de samenwerking met o2o.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Producent vloerbekleding

Locatie

Internationaal

Aantal werknemers

320 in België, 13.000 wereldwijd

Start samenwerking met o2o

Februari 2019

Leestijd: 2 min

Het invoeren van de fietsvergoeding als sleutelmoment

“Eigenlijk stond fietsleasing voor de werknemers al in 2015 op onze agenda”, zegt Katia Van Humbeeck, HR Manager bij Tarkett. “Op dat moment heette het bedrijf nog Desso en was er een nauwe samenwerking met onze Nederlandse collega’s. Hun ervaringen met de bedrijfsfiets overtuigden me dat we ook in België snel konden starten met fietsleasing. Door structurele veranderingen werd de lancering van het project jammer genoeg uitgesteld.”

De Belgische vestiging maakt nu deel uit van de internationale Tarkett Group die wereldwijd meer dan 13.000 mensen tewerkstelt. De producent van vloerbekleding is hierdoor één van de topspelers op de Belgische markt. 

“De overname heeft het proces wel wat vertraagd, maar dat betekent niet dat we stil hebben gezeten. We hadden een goed contact met o2o en voerden de fietsvergoeding in. Met de ondersteuning van o2o meldden we ons aan voor het Pendelfonds om extra subsidies te krijgen voor onze fietsleasingservice. Dit was de eerste echte stap in de uitrol van ons fietsbeleid”, zegt Van Humbeeck.

“Het invoeren van de fietsvergoeding was voor ons een sleutelmoment. Veel medewerkers kwamen plots met de fiets naar het werk. Bovendien kregen we ook meer en meer de vraag naar fietsleasing: briefjes in de ideeënbus, via het sociaal overleg,… En met de goedkeuring van het Pendelfonds vielen alle puzzelstukken mooi in elkaar”, aldus Van Humbeeck.

Fietsleasing voor de werknemers van Tarkett: de kick-off met o2o

“Voor ons was het een logische keuze om met o2o in zee te gaan: goede referenties, de juiste expertise en een heldere manier van werken. Ook ons buikgevoel zat goed. De enthousiaste aanpak van o2o boezemde meteen vertrouwen in, iets wat voor ons erg belangrijk is. En ik ben blij dat ik nu kan zeggen dat dat buikgevoel klopte: o2o staat voor gebruiksgemak, expertise en ontzorging”

o2o organiseerde enkele infosessies voor de geïnteresseerde werknemers van Tarkett. Hierin werden de fiscale aspecten en de impact op het loon zorgvuldig toegelicht. Ook het belang van een goede fietsbeleidsovereenkomst werd uitvoerig besproken met de syndicale afgevaardigden. “De infosessies waren nog geen week voorbij of de eerste fietsoffertes verschenen al in de o2o Fleet & HR app. Deze app is heel gebruiksvriendelijk en maakt het proces van opvolging zeer eenvoudig. Zelfs toen we op onze personeelsdienst onderbemand waren, bleef alles vlot verlopen. Echte ontzorging, als je het mij vraagt!”

“Alle vaste werknemers van Tarkett komen in aanmerking voor een bedrijfsfiets, op voorwaarde dat ze zich engageren om 30% van hun woon-werkverkeer met de fiets af te leggen”, gaat Van Humbeeck verder. “We kozen voor een budgetneutrale uitwerking waarbij iedereen de volledige vrijheid krijgt om een fiets te kiezen. Een gewone fiets of een speed pedelec, alles kan. Bovendien hebben we speciaal voor de winterperiode fluovestjes laten maken. En aangezien we op dit moment zo’n 50-tal fietsen in onze fietsvloot hebben, is veiligheid zeker en vast een belangrijk onderwerp” stelt Van Humbeeck. “De klassieke elektrische fiets is bij onze werknemers het meest populair, maar we hebben ook enkele snelle jongens die een speed pedelec leasen”.

De evaluatie

“Fietsleasing voor de werknemers van Tarkett is een echte meerwaarde! Ik kom zelf geregeld met de elektrische fiets naar het werk en het is fijn om eens niet in de file te staan. Je voelt ook meer energie bij de mensen, iedereen voelt zich fitter, er zijn minder auto’s op de parking en fietsen helpt om te ontstressen na een drukke werkdag”, stelt Van Humbeeck.

“De reacties van onze werknemers zijn hartverwarmend. Met elke nieuwe fiets krijgen we er een extra glimlach bij. Veel mensen die anders geen elektrische fiets zouden aanschaffen, komen nu wel met de fiets naar het werk. Wij weten ook wel dat het niet voor iedereen evident is om zo’n elektrische fiets te kopen. En als je op die manier een verschil kan maken als werkgever, dan voelt dat goed”, glimlacht de tevreden HR Manager.

En ook de toekomst ziet er goed uit bij Tarkett: een grote fietsenstalling met laadpunten voor elektrische fietsen, nieuwe kleedruimtes en douches, het extra stimuleren van elektrische wagens,… “We doen ons best om een gezonde en comfortabele omgeving te creëren voor onze werknemers”, besluit Van Humbeeck. “Laat ons hopen dat we hiermee ons steentje kunnen bijdragen aan een meer duurzame maatschappij”.

Bedrijfsfiets kent groot succes bij de werknemers van Barry Callebaut

Lees meer
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar