fbpx

Fietsfacts, voor jou gecheckt
22.01.2021

Terug naar fietsnieuws

‘Fietsen es fietsen’*, zei een wijze man ooit. Iedereen kent het van jongs af aan en we stellen er ons weinig vragen bij. We weten ook dat het gezond en goed is, en dat de auto beter wat meer in de garage zou blijven. Maar waarom vinden wij fietsen eigenlijk zo prachtig? Wij zochten het voor je uit, en kwamen tot enkele belangrijke ‘fietsfacts’, die jou hopelijk overtuigen om op dat stalen ros te (blijven) springen.

Geschreven door

Fred Libert

Fred is copywriter, gedreven door taal én fiets. Laat dat nu net ideaal zijn, als digital content creator van o2o.

Leestijd: 1 min

Fietsfact 1: “Fietsen verhoogt de productiviteit”

Vanwege de Covid-maatregelen, werken we vaker van thuis uit, hebben we minder sociale contacten en soms ontbreekt het ons aan ontspannende momenten. Hoewel dat misschien raar klinkt, kunnen we door al dat ‘thuiswerk’ best wel ‘overstresst’ raken, wat in geen enkel geval een positieve invloed heeft op ons gemoed, maar ook niet op onze productiviteit.

Het is geen geheim dat fietsen gezond is, ook in niet-covid-tijden. Net als andere sporten, maakt fietsen je fitter, houdt het je lichaam soepel en slaap je er beter door. Af en toe op de fiets kruipen, is logischerwijs aangeraden. Maar een van de effecten waar je in eerste instantie niet aan denkt bij fietsen, is dat het ook productiviteit verhoogt.

fietsleasing

Wetenschappelijke literatuur leert ons dat het uniform en cyclisch bewegen tijdens het fietsen de ‘fysiologische regulatie’ beïnvloedt.* Kortom, personen die met de fiets naar het werk gaan, ervaren minder stress dan personen die deze verplaatsing met de auto doen. Nu heeft die stress weldegelijk een invloed op je productiviteit. Hoe meer stress, hoe minder vlot het allemaal gaat. 

Daarnaast heeft men ontdekt dat fietsende werknemers gemiddeld genomen één à twee dagen per jaar minder ziek zijn dan andere collega’s. Dit heeft natuurlijk te maken met het gezonde effect van fietsen, maar dat leidt dan ook rechtsreeks tot meer productiviteit! In één of twee dagen meer, kan er namelijk veel gedaan worden. Iedereen content.

Conclusie: Fietsen is niet enkel een goede vorm van ontspanning en een gezondheidsboost, ook de positieve invloed voor jouw productiviteit, zorgt ervoor dat deze alomtegenwoordige sport zo prachtig is en blijft. 

* Bronnen: “Fietsen es fietsen” en TNO rapport Fietsen is groen, gezond en voordelig.
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar