fbpx

Fietsfact: Fietsen bespaart geld
26.02.2021

Terug naar fietsnieuws

‘Fietsen es fietsen’*, zei een wijze man ooit. Iedereen kent het van jongs af aan en we stellen er ons weinig vragen bij. We weten ook dat het gezond en goed is, en dat de auto beter wat meer in de garage zou blijven. Maar waarom is fietsen eigenlijk zo prachtig? Wij zochten het voor u uit, en kwamen tot enkele belangrijke ‘fietsfacts’, die u hopelijk overtuigen om op dat stalen ros te (blijven) springen.

Geschreven door

Fred Libert

Fred is copywriter, gedreven door taal én fiets. Laat dat nu net ideaal zijn, als digital content creator van o2o.

Leestijd: 1 min

Fietsfact 2: “Fietsen bespaart geld”

Als je gezondheid, de voordelen voor het klimaat en de boost aan je productiviteit je niet kunnen overtuigen om op de fiets te springen, dan kan het financiële aspect misschien net dat nodige duwtje zijn. Door je verplaatsingen met de fiets te doen, bespaar je namelijk een redelijk grote som.

Een auto kost meer dan een fiets – zelfs al koop je een redelijk dure speed pedelec –, en ook de verzekering en de benzine vormen een serieuze meerkost ten aanzien van jouw trapkracht en/of elektriciteit. Als je steeds voor de fiets kiest, zal je in eerste instantie dus minder vaak naar het tankstation moeten.

Een wagen versus een fiets, de berekening

We kunnen dit in een kleine berekening gieten. Neem dat je op twintig kilometer van je werk woont, en dit normaal gezien elke dag met de auto aflegt. Dat komt dan op pakweg 9640 kilometer op jaarbasis (20 dagen vakantie en de weekends afgeteld). Een enorm zuinige auto, die 6,5 liter benzine per 100 kilometer verbruikt, zou dan 626,6 liter verbruiken op jaarbasis. Als we ervan uitgaan dat benzine momenteel 1,39 euro per liter kost in België, brengt ons dit al tot een algemeen totaal van 871 euro. En dan spreken we dus over een heel zuinige auto. Verricht je deze afstand met een elektrische fiets of een speed pedelec, dan kan je deze benzinekost al schrappen, en er een nieuwe gemiddelde prijs van 34 euro op jaarbasis voor de gebruikte elektriciteit voor in de plaats stellen. Een wereld van verschil…

Als je de auto laat vallen, kan je ook de autoverzekering uitsparen, die makkelijk 800-900 euro kost. Een verzekering voor pakweg een elektrische bakfiets kost je jaarlijks maar een 150-160 tal euro. En indien geleased, financier je ook dit fiscaal voordelig met je brutoloon.

bron: European Mobility Atlas

Transport & Mobility Leuven berekende in 2020 de algemene gemiddelde maandelijkse kosten van het autogebruik, los van de aankoopkosten.* Dit bleek om en bij de 400 euro per maand. Als we dat kunnen laten vallen, komt dat op 4800 euro per jaar dat we kunnen besparen. Zet daar een goede fiets tegenover, dan gaat dit je veel minder kosten.

Op het platteland of in een dorp, of wanneer je grotere afstanden moet afleggen, kan het moeilijker zijn om de auto te laten staan. In principe hoeft dat ook niet. Weet gewoon, dat ook door de kleine afstanden met de fiets te doen, je op langere termijn ook goed bespaart.

De financiële voordelen van de fiets zijn legio. Neem daar de gezondheids- klimaats- en productiviteitsvoordelen bij, en de keuze wordt logisch. Spring op die fiets!

* Bronnen: “Fietsen es fietsen” en Belgen onderschatten maandelijkse kosten: zo duur is de auto

Overtuigd van de fiets? Kies één die 100% bij je past

Beantwoord enkele vragen in de o2o Fietswijzer en ontdek de fiets die helemaal bij jou past.

Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar