fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

Evaluatie na één jaar fietsleasing bij de grootste drukkerijgroep van België

Graphius, de grootste Belgische drukkerijgroep, zette in 2018 het licht op groen om te starten met fietsleasing. Alle werknemers konden zich aanmelden: arbeiders, bedienden en directieleden.
“Fietsleasing is voor ons hét middel bij uitstek om de tevredenheid bij de werknemers te verhogen. De intuïtieve apps van o2o zorgen ervoor dat we op een efficiënte manier de administratie van onze fietsers kunnen opvolgen. Ongelofelijk handig!”.
Lees hieronder de evaluatie van Ellen De Vuyst, HR Manager bij Graphius, na één jaar fietsleasing.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Drukkerij

Locatie

Brussel, Gent, Parijs

Aantal werknemers

450

Start samenwerking met o2o

April 2018

Wat vooraf ging

Graphius is met 320 werknemers de grootste drukkerij van het land. De onderneming deed de laatste jaren heel wat overnames, waardoor bepaalde veranderingen noodzakelijk waren. “We speelden al langer met het idee om te starten met fietsleasing voor de werknemers van Graphius, maar het was pas in 2018 dat de bal echt aan het rollen ging”, vertelt Ellen Devuyst, HR Manager bij de Gentse onderneming. “Vroeger waren we een klein bedrijf met werknemers uit de eigen regio, nu is dit anders. De oplopende kosten voor het woon-werkverkeer en beperkte parkeermogelijkheden deden ons nadenken over een meer duurzame vorm van mobiliteit. De kennismaking met o2o was dus een logische stap in ons verhaal.”

De samenwerking met o2o

“Gebruiksvriendelijkheid en ontzorging zijn voor ons altijd de belangrijkste voorwaarden geweest om het project te doen slagen”, stelt Devuyst. “De Fleet & HR app van o2o speelt hier handig op in. We kunnen alle dossiers duidelijk opvolgen, alles gebeurt automatisch en bovendien krijgt de app op regelmatige basis updates. Een fijn instrument voor het volledige HR team.”

Samen met o2o werkte het bedrijf een budget-neutrale formule uit waarbij een maximale keuzevrijheid voor de werknemers centraal staat. “Ook bij het verwerken van de bedrijfsspecifieke gegevens en de integratie van alle fiscale aspecten zorgde o2o voor een professionele ondersteuning”, vult Devuyst aan. “Heel wat redenen dus om o2o als partner te kiezen.”

Na enkele op maat gemaakte infosessies voor de werknemers, organiseerden o2o en Graphius ook een testdag in de vestiging te Oostakker. o2o zorgde voor een gevarieerde testvloot van ongeveer 20 fietsen en de werknemers konden op een afgesloten deel van de parking alle verschillende fietsen uitproberen.

Fietsleasing voor de werknemers van Graphius

De fietsvloot van Graphius bestaat ondertussen voor 50% uit elektrische fietsen. Maar ook speed pedelecs en racefietsen zijn populair. Zowel chauffeurs en designers, als arbeiders en directieleden stapten mee in het project. “De groep fietsers bij Graphius is dus zeer gevarieerd: er zijn niet alleen mensen die dichtbij wonen, we hebben ook echte flandriens in onze groep. Die zijn al wat langer onderweg natuurlijk”, glimlacht Devuyst.

“Sinds de start van het project zien we toch een mentaliteitsverandering in onze onderneming. Heel wat medewerkers die in het begin twijfelden, zijn ondertussen enthousiaste fietsers geworden. En nog elke maand komen er geïnteresseerden bij.”

Graphius, fietsleasing en de toekomst

In de nabije toekomst staat ook de vernieuwing van de fietsenstalling en de heraanleg van het bedrijventerrein op het programma. “Allemaal zaken die het gebruik van de fiets nog aantrekkelijker moeten maken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het succes van fietsleasing voor de werknemers van Graphius alleen maar zal toenemen”, besluit Ellen De Vuyst.

 

Lees meer ervaringen op de nieuwspagina van o2o bij de rubriek succesverhalen.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.