fbpx

Dé fietstrends van 2021
29.01.2021

Terug naar fietsnieuws

Ook al zette Covid-19 ons in 2020 veelal thuis, toch bewoog er buiten heel wat. Een vertrouwd vervoersmiddel versierde ons vaker en vaker om een frisse neus te halen. We begonnen onze kettingen te smeren, de banden op te pompen, en sprongen op de fiets. Hieronder geven we enkele fietstrends, die onze fietsliefde in 2021 zéker nog wat extra kracht kunnen bijzetten.

Geschreven door

Fred Libert

Fred is copywriter, gedreven door taal én fiets. Laat dat nu net ideaal zijn, als digital content creator van o2o.

Leestijd: 2 min

De riem erop! 

Fietsen, betekent ook het onderhouden van je stalen ros. De fiets droogzetten, eens reinigen na een mountainbikerit, of de banden af en toe wat oppompen, we kennen het. Voor sommigen voelt dat ‘onderhoud’ misschien als een gedoe. ‘Fiets op, fiets af, klaar.’ Dat kan soms leiden tot ouderdomskwaaltjes bij je fiets, waarbij verroeste kettingen een heel bekende zijn. 

Sinds enkele jaren, zien we nu de opkomst van riemaandrijving. In plaats van de normale ‘ketting’, wordt er gebruik gemaakt van een riem uit kunststof. Fietsen met een riemaandrijving, zijn heel onderhoudsvriendelijk. Deze slijten namelijk veel minder snel dan de ketting en kunnen ook niet roesten. De gebruikelijke olievlekken, die je soms overhoudt aan je benen, na een ritje met net gesmeerde ketting, zal je nu niet hebben. Naast dit alles, is het ook ‘stiller schakelen’ met riemaandrijving.  

Het is wel belangrijk om te beseffen dat je je huidige fiets niet kan ‘ombouwen’ tot een fiets met riemaandrijving. Hier is namelijk wel een specifiek frame voor nodig. Je zal ook merken dat deze fietsen minder versnellingen hebben en over het algemeen wat duurder uitvallen. Maar stel daar tegenover dat het je wel minder aan onderhoud zal kosten!

Batterijen opgeladen voor 2021? 

Als het op batterijen aankomt bij elektrische fietsen en speed pedelecs, zijn er maar enkele enorm belangrijke vereisten: ‘Hoe ver kan ik er mee fietsen?’ en ‘Hoe zwaar is dat ding?’ Het is een blijvend onderzoek van de marktleiders in speed pedelecs en elektrische fietsen, om een goed antwoord te bieden op die vragen. 

Een voorbeeld van een merk dat hier al heel ver in staat, is Klever. De ‘X Speed Pinion (1200 WH)’ heeft naast een riemaandrijving (zie hierboven), ook de grootste batterij van het moment. Met deze speed pedelec en een opgeladen batterij, is het mogelijk om tot 300 kilometer te malen. 

De keuze van je motor en batterij bij een elektrische fiets is van een enorm belang. Vandaag de dag bieden de meeste merken een batterijcapaciteit van 500Wh aan, wat gelijk staat aan zo’n 30 à 35 kilometer fietsplezier. De duurdere speed pedelecs hebben vaak een batterij van 1000Wh tot 1250Wh. Verwacht wordt dat de batterijcapaciteit dit jaar en de komende snel zal toenemen.

Verdringt de onderhoudsvriendelijke riemaandrijving de ketting in 2021?

Blijf steeds zichtbaar in 2021

Een van de belangrijkste, om niet te zeggen ‘het belangrijkste’ accessoire bij de fiets, is en blijft de verlichting. Het is niet enkel verplicht, het beschermt ons in de donkere uurtjes. Om die reden wordt dit nog steeds verder geperfectioneerd, in gebruiksvriendelijkheid, maar ook in schoonheid en doeltreffendheid. 

Een van de trends in fietsverlichting, is dat deze bij elektrische fietsen steeds meer en meer geïntegreerd wordt in de fietsen. Het fietslicht zit ingebouwd in het kader van de fiets. Op deze manier kan je er zeker van zijn, dat de kwaliteit van het licht goed is, aangezien deze samen met je fiets komt, en zullen personen minder snel je fietslicht stelen en blijf je het altijd bij hebben. Ook geen miserie meer met lege batterijen van je fietslichten, aangezien deze lichten bij de elektrische fietsen dus verbonden zijn met de batterij, die jouw hele fiets in beweging brengt. 

Verwacht wordt dat de batterijcapaciteit dit en de komend jaren snel zal toenemen.

Laat het duidelijk zijn, de fiets is en blijft een topper voor jouw verplaatsingen. En wanneer je het even moeilijk zou hebben om ook tijdens de winter overtuigd te blijven van dit vervoersmiddel, lees dan zeker ook het volgende artikel even.

Niet surplacen, maar fietsen door die winter!

Lees meer
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar