fbpx

De fietsleasemythe ontkracht: Een fiets leasen is duurder dan een fiets kopen

Terug naar fietsnieuws

Hoe meer bedrijven fietsleasing aanbieden, hoe meer mensen zich de vraag stellen of dit ook voor hen interessant kan zijn. Je hoort veel verhalen over de voordelen van fietsleasing, al duiken er ook cowboyverhalen op… o2o ging op zoek naar de meest voorkomende misvattingen over fietsleasing en voorzag ze van een woordje uitleg: de fietsleasemythe ontkracht! In deze blogpost weerleggen we de mythe dat het leasen van een fiets duurder is dan een fiets te kopen.

Leestijd: 1 min

De bruto-netto vergelijking

Wanneer je een fiets leaset, dan verloopt dit veelal via een ‘loonruil’, een maandelijkse vaste bijdrage via je brutoloon. De overheid voorziet tal van fiscale voordelen voor wie op die manier een fiets leaset via zijn werkgever. Met andere woorden, door het feit dat je een bijdrage doet via je brutoloon, geeft de overheid je enkele voordelen en betaal je eigenlijk minder dan dat je de fiets met je nettoloon zou aankopen.

Een voorbeeld: je leaset een fietspakket met een e-bike, diefstalverzekering en een servicebudget ter waarde van 75€ per jaar met een totale waarde van 5000 euro. En dit alles op 3 jaar tijd, een gangbare leasetermijn. Je betaalt die 5000 euro via je brutoloon. Maar, nu komt het, dankzij het fiscale voordeel wordt er slechts 3000 euro van je nettoloon afgehouden, geen 5000 euro. Mocht je dit privé betalen, betaal je meteen én ook het volledige bedrag van 5000 euro via je nettoloon. 

Hoe zit het met die gespreide betaling?

Af en toe wordt gezegd dat je op het einde van de rit toch evenveel, zo niet méér betaalt voor jouw bedrijfsfiets dan mocht je een fiets aankopen. Niks is minder waar. Een gespreide betaling via leasing zorgt er misschien wel voor dat je niet onmiddellijk de twee totaalkosten naast elkaar kan leggen, maar met de myo2o Biker tool kan je op voorhand perfect berekenen wat je uitspaart. Hiermee kan je namelijk tot op de euro berekenen hoeveel je uitspaart dankzij het fiscale voordeel. Bovendien betekent een gespreide betaling dat de impact van zo’n nieuwe fiets minder zwaar doorweegt op jouw financiële situatie en méér mensen toegang krijgen tot de fiets van hun dromen.

Als jouw bedrijf fietsleasing via o2o aanbiedt, kan je in je persoonlijke myo2o Biker account makkelijk een simulatie maken van jouw maandelijkse kost én uitgespaarde kost voor jouw droomfiets.

Er zit meer in een leasefiets dan je denkt

Als je een fiets leaset, dan spreken we over een leasepakket. Je kan naast je fiets, ook allerlei services en verzekeringen in je leasepakket steken. Denk aan een omnium verzekering, pechverhelping, accessoires, servicebudget voor onderhoud en herstellingen, schadeverzekering, Burgerlijke aansprakelijkheid voor speed pedelecs…

Conclusie

Het leasen van een fiets is goedkoper dan er zelf een te kopen: als je een fiets leaset én overneemt na je contract, bespaar je gemiddeld 40% in vergelijking met een private aankoop van diezelfde fiets. Kies je ervoor om na het leasecontract je fiets niet over te nemen, dan is het nog goedkoper natuurlijk. Al is het wel zo dat de restwaarde van 16% bij elke o2o fietsleasing ervoor zorgt dat de overname van jouw bedrijfsfiets een zeer mooi deal’ke is.

 

De fietsleasemythe ontkracht: Als je een fiets leaset, betaal je ook voor services die je niet nodig hebt

Lees meer
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar