fbpx

Blijf in uw kot met deze boeken over fietsen!

Terug naar fietsnieuws

Woelige tijden met corona. En hoelang ze nog zullen duren is voor iedereen koffiedik kijken. Dus laat ons er met z’n allen het beste van maken. Het team van o2o stak (via een videochat weliswaar) de koppen bij elkaar en maakte een selectie van 5 boeiende boeken over fietsen. Voor elk wat wils. Zet je rollen buiten, leg een boek op je stuur en je bent vertrokken voor uren cultureel verantwoord sportplezier. Veel leesplezier met onze selectie en… blijf in uw kot!

Leestijd: 2 min

‘De Val’ – Matthias M.R. Declercq

Tip van Sarah Facq, onze Communication & Engagement Manager.

Vijf jongens ontmoeten elkaar bij toeval in de loop van een paar jaar, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren één voor één een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom. Wat hen ooit samenbracht, de koers, rukt hen ongenadig ook weer uit elkaar. ‘De val’ is geen inktzwart boek, maar reconstrueert op indringende wijze het soms grappige, soms tragische, maar altijd realistische relaas van vijf jonge renners. Een groots verhaal over wielrennen, maar nog meer over vriendschap en volwassenwording.

‘Mijn wereld’ – Peter Sagan

Tip van Tom Maes, onze CEO.

Tussen 2015 en 2017 werd Peter Sagan drie keer achter elkaar wereldkampioen wielrennen. Iets wat nog nooit iemand was gelukt. Sindsdien is hij publiekslieveling bij elke ronde waar hij aan meedoet. In deze autobiografie deelt hij een kijkje achter de schermen van zijn succes: zijn trainingen, de druk die op zijn schouders rust en gevoelens als trots en ook verslagenheid.

‘Ik ben God niet’ – Frank Vandenbroucke

Tip van Wesley Depoorter, onze Customer Support en Marketing Officer.

In het voorjaar van 2008 verscheen de enige echte autobiografie van Frank Vandenbroucke. Het boek liet niemand onberoerd, net zoals het wielerwonderkind met zijn eclatante prestaties en zijn uitzonderlijke levensloop altijd al het publiek met verstomming had geslaan. Anderhalf jaar later liet VDB het leven, ver van huis in Senegal… Tien jaar na zijn dood blikt Canvas terug op leven en loopbaan van Vandenbroucke en zijn autobiografie wordt opnieuw uitgegeven. Frank komt in deze update ook zélf aan het woord komt. Geen filter, geen derden, geen censuur. Tien jaar later klinken zijn eigen woorden nog altijd ijzersterk: hier is een uitzonderlijke wielrenner én man aan het woord. “Het is mijn leven en het is de waarheid”, zo zei hij zelf. “En die waarheid doet niets af aan de waarde van mijn overwinningen”. In deze heruitgave is zijn verhaal vervolledigd met het relaas van zijn laatste jaren en zijn heengaan, opgetekend uit de mond van zijn moeder en zijn manager.

‘Groot Vlaams Wielerwoordenboek’ – Michel Wuyts & Ann De Craemer

Tip van Wim Floré, een van onze founding partners

Verenig een wielercommentator met een hart voor taal en een taalcolumniste met een passie voor koers. Uit hun pen vloeit een boek dat de hartslag van menig wieler- en woordenliefhebber de hoogte zal injagen: het Groot Vlaams Wielerwoordenboek. Er zijn mensen die typisch Vlaamse woordenschat niet eens Nederlands vinden, maar tegen die gedachte verzetten Wuyts en De Craemer zich vurig. Met dit boek laten ze zien hoe juist in de wielrennerij het Vlaams op zijn mooist is. Van ‘chasse patate’ tot ‘skarten’, van ‘choco zijn’ tot ‘eruit bonjouren’, van ‘er een snok aan geven’ tot ‘wegkletsen’: zeventig sappige Vlaamse wielerwoorden voorziet Wuyts van een leerrijke anekdote, en De Craemer van een taalkundige uitleg vol wist-je-datjes en woordspelingen. Wedden dat u het Groot Vlaams Wielerwoordenboek straks naast de banaan in de achterzak van uw wielertrui stopt?

‘Kaatje op de fiets’ – Liesbet Slegers

Tip van Sebastien Vercammen, onze Partnership Manager. Hij combineert momenteel zijn job met het vaderschap van 2 kinderen van thuis en dat heeft duidelijk een effect op zijn boektip.

“Hallo, ik ben Kaatje en dit is mijn fiets. Vandaag ga ik met papa naar oma. Ik mag op de stoep fietsen en papa helpt me. We moeten wel goed uitkijken als we de straat oversteken. Wat is fietsen spannend én leuk!” Een verhaal over leren fietsen in het verkeer voor kinderen.

Kan je niet genoeg krijgen van deze selectie? Lees dan zeker ons bericht over de leukste Belgische films over fietsen op onze nieuwspagina.

Vond je dit artikel interessant?

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.

Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar