Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 3 min

AZ Jan Palfijn als eerste Gentse ziekenhuis aan de slag met fietsleasing

 “Vroeger was het voor openbare diensten niet mogelijk om fietsleasing aan te bieden. Maar sinds het Agentschap Binnenlands Bestuur ons toelating gegeven heeft om flexibel te verlonen, hadden we geen enkele reden meer om niet met fietsleasing van start te gaan!”, Sarah Lavigne en Wouter Pauwels geven tekst en uitleg over hoe zij na lang wachten als eerste Gentse ziekenhuis fietsleasing konden aanbieden aan hun medewerkers.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Gezondheidszorg

Locatie

Gent

Aantal werknemers

1100

Start samenwerking met o2o

Juni 2020

Van zodra de wetgeving het toeliet, zijn we op de leasefiets gesprongen

“Het idee om te starten met fietsleasing is er eigenlijk al heel lang”, aldus Sarah Lavigne, stafmedewerker HR in het Gentse Jan Palfijn ziekenhuis. “In 2014 ben ik voor de eerste keer op zoek gegaan naar specifieke informatie over fietsleasing. Het concept was toen nog vrij nieuw en in volle opmars, maar aangezien ik zelf een frequente fietser ben en vlakbij het ziekenhuis woon, was mijn interesse snel gewekt. Jammer genoeg kwamen we tot de conclusie dat fietsleasing bij ons toen niet mogelijk was. Wij zijn een openbaar ziekenhuis en dus afhankelijk van een specifieke wetgeving inzake personeelsbeleid en verloning”, vertelt Lavigne.

“Iedereen in het ziekenhuis was enthousiast: de directie, personeelsdienst, vakbonden én medewerkers waren klaar om de bedrijfsfiets te omarmen. Toch duurde het nog 6 jaar alvorens de eerste leasefietsen in ons ziekenhuis werden besteld. De grote vertragende factor was dus de wetgeving. Wij hebben als openbaar ziekenhuis lange tijd gewoon niet de mogelijkheid gehad om fietsleasing aan onze medewerkers aan te bieden”, vertelt Wouter Pauwels, stafmedewerker payroll.

fietsleasing Jan Palfijn

Wouter Pauwels en Sarah Lavigne, de drijvende krachten achter fietsleasing bij hun werkgever AZ Jan Palfijn.

“Toen we de goedkeuring van Agentschap Binnenlands Bestuur kregen, zijn we onmiddellijk tot actie overgegaan en schreven we een openbare aanbesteding uit. De belangrijkste elementen voor ons waren een goed IT-platform, een stevige ontzorging van de administratie, een groot aanbod voor onze medewerkers én een faire prijs/kwaliteit verhouding. o2o kwam er als beste uit”, gaat Pauwels verder. “De opstart verliep eigenlijk zeer vlot, op een paar maand tijd hebben we samen met o2o alles geregeld. En dat is best ironisch, want we hebben zo lang moeten wachten om te mogen opstarten. Maar je hoort ons niet klagen, wij zijn super blij dat we dit project konden concretiseren”.

Tevreden fietsers bij AZ Jan Palfijn in Gent.

Kick-off tijdens de lockdown? No problem!

“Je merkt dat veel bedrijven door het coronavirus best grote aanpassingen moeten doen om de zaken draaiende te houden. Gelukkig heeft de lockdown in onze situatie weinig impact gehad op ons fietsleasingproject. We organiseerden samen met o2o een digitale infosessie die ook permanent ter beschikking wordt gesteld voor onze medewerkers. En eigenlijk werkt deze formule zeer goed, zeker in combinatie met het gebruiksvriendelijke IT-platform”, vertelt Lavigne.

“Zeker in deze onzekere tijden waarin alles vertraagd en on hold wordt gezet, is het echt leuk om als werkgever te kunnen tonen dat bepaalde projecten wél kunnen afgewerkt worden. Het geeft ook een zeer positief signaal naar onze medewerkers, want velen dachten dat ook dit project op de lange baan zou geschoven worden. Wel, niet dus, en daar ben ik zeer blij om”, lacht Lavigne.

Fietsleasing via de eindejaarspremie

“Omdat wij een openbaar ziekenhuis zijn, zijn we natuurlijk iets meer beperkt in de opties om fietsleasing aan te bieden. Wij werken niet volgens het klassieke systeem van de maandelijkse loonruil, maar wel via de eindejaarspremie en bijkomende vakantiedagen. Afhankelijk van de waarde van de premie zijn er dus wel budgettaire limieten. Maar we zeggen er expliciet bij dat iedereen kan en mag bijpassen als iemand een duurder leasepakket wil nemen. Zo kunnen we garanderen dat er een maximale keuzevrijheid is voor iedereen” zegt Lavigne.

AZ Jan Palfijn streeft ernaar om zoveel mogelijk van haar medewerkers op de fiets te krijgen. “Niet alleen bij onze meer ervaren mensen, ook bij de aanwerving van nieuwe medewerkers wordt de mogelijkheid tot fietsleasing steevast enthousiast onthaald!”, zegt Pauwels. “De fysieke en mentale voordelen van fietsleasing zijn ongelofelijk groot; en als ziekenhuis willen we hier een voorbeeld zijn. Gezondheid boven alles!”

Fietsleasing als kers op de taart

Voor het team van AZ Jan Palfijn is fietsleasing de kers op de taart van een bredere visie op alternatieve mobiliteit. “Wij zijn een modern ziekenhuis en willen altijd vooruitkijken, ook qua personeelsbeleid. Het feit dat we na al die jaren eindelijk fietsleasing kunnen aanbieden aan onze medewerkers, is voor ons echt een belangrijke stap”, aldus Pauwels. “We promoten al jaren de fiets: we deden mee aan de Testkaravaan, organiseren allerlei activiteiten tijdens de week van de mobiliteit, we hebben onze eigen fluohesjes en vernieuwden zelfs onze fietsenstalling. Het aanbieden van fietsleasing is écht wel de kers op onze taart: we finally did it! En dat als eerste van alle Gentse ziekenhuizen, daar zijn we trots op!” vult Lavigne aan. 

De eerste golf

“Ons vermoeden werd onmiddellijk bevestigd: het potentieel van fietsleasing bij onze medewerkers was en is groot. De eerste golf van bestellingen is nu achter de rug en we hebben al 50 bedrijfsfietsen mogen registreren, een groot succes” gaat Lavigne verder. “Tijdens de week van de mobiliteit plannen we opnieuw een serieuze sensibiliseringsactie met enkele getuigenissen van fietspendelaars en tal van wedstrijden. We hopen dat we in september een nieuwe golf aan bestellingen mogen verwachten. Ik heb daar alle vertrouwen in want de meerderheid van onze medewerkers woont binnen een straal van 10 kilometer en ook de (fiets)mentaliteit is duidelijk aanwezig”, vult Pauwels aan.

”We dachten dat vooral de medewerkers die vlakbij het ziekenhuis wonen, zouden starten met fietsleasing, maar dat is niet 100% correct. Uiteraard zijn zij sterk vertegenwoordigd, maar het valt ook op dat veel mensen die ‘verder’ wonen een leasefiets kiezen. Het aantal elektrische fietsen is bij ons dan best hoog. De aantrekkelijke kilometervergoeding, de afwezigheid van files en de extra beweging zal daar zeker en vast iets mee te maken hebben”, besluit Lavigne.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.