Het huren van een leasefiets
Wanneer je een fiets leaset, dan huur je eigenlijk je fiets voor een langere termijn. Meestal gaat het om een leasecontract van 3 of 4 jaar dat je aangaat bij de leasemaatschappij waarmee jouw werkgever samenwerkt. Elke maand betaal je – meestal via brutoloonruil – een bijdrage voor het gebruik van je fiets en de bijhorende services (zoals onderhoud, verzekeringen, pechverhelping…). Na de huurperiode krijg je als bestuurder de keuze: je fiets overkopen aan de restwaarde of kosteloos teruggeven aan o2o. Je bent bij leasen dus helemaal niet verplicht om de fiets aan te kopen, je kan hem gewoon kosteloos terug geven. Zo draag je jouw steentje bij aan een circulaire economie én kan je gewoon een nieuwe fiets leasen. We lichten beide opties hieronder in detail toe.
Het einde van je rit: deze opties heb je
Na de vastgelegde huurperiode loopt je fietsleasecontract ten einde, maar als bestuurder ben je helemaal niet verplicht om je fiets over te nemen. Je hebt altijd de keuze:
1. Je fiets teruggeven aan o2o
Als je na afloop van je leasecontract je fiets terug aan ons geeft, bouw je mee aan een duurzame wereld en geef je jouw tweewieler een tweede leven. Decathlon is onze partner die aan het einde van de leaseperiode je fiets ophaalt, herstelt en terug op de tweedehandsmarkt brengt. Je komt alles te weten over dit circulaire project in deze blog.
Bovendien ben je zo helemaal vrij om een gloednieuwe fiets te leasen, als jouw werkgever dit toelaat. Misschien heb je intussen nood aan een handige cargofiets om de kinderen te vervoeren, of wil je deze keer wél gaan voor die hippe elektrische stadsfiets? Ook in je nieuwe leasecontract ben je volledig vrij om de fiets te kiezen die het best bij je past.
Bij de teruggave van je fiets komt geen enkele kost kijken en hoef jij verder niks te doen. Behalve dan dromen van je nieuwe tweewieler…
2. Je tweewieler zelf overnemen
Kan je toch moeilijk afscheid nemen van je stalen ros? Dan heb je als bestuurder ook altijd de optie om je fiets over te kopen aan de restwaarde die vastgelegd is in het Fietsbeleid van jouw werkgever. Bij o2o ligt die meestal tussen 16% – 20% van de oorspronkelijke catalogusprijs van je fiets en je accessoires. Na overname wordt de fiets jouw privébezit en sta je zelf in voor je verzekeringen en onderhoud.
Omdat het fiscaal voordelig is, is een overname wel een goede keuze. Want aan het einde van de rit betaal je gemiddeld 40% minder voor je fiets dan mocht je hem zelf aankopen. Lees alles over de totale kostprijs van je leasefiets in deze blog.
Ook na overname van je huidige leasefiets kan je nog steeds een nieuwe fiets leasen als jouw werkgever dit toelaat! Zo kan je kiezen voor een ander type fiets om af te wisselen, zoals een cargo- of racefiets.
Wat bij het vroegtijdig beëindigen van je leasecontract?
Het komt voor dat een fietsleasecontract vroegtijdig beëindigd wordt, bv. bij een ontslag of pensioen. Ook in zo’n situatie ben je nooit verplicht om de fiets over te nemen, maar krijg je wel steeds de optie. De overnameprijs zal in zo’n geval wel hoger liggen, omdat het leasecontract nog niet voldaan is en je in totaal nog niet het volledige leasebedrag hebt afbetaald. Als je ervoor kiest om de leasefiets niet over te nemen, zal je wel een verbrekingsvergoeding betalen. De waarde hiervan is op voorhand vastgelegd bij het afsluiten van je leasecontract en komt overeen met het bedrag dat o2o betaalt om de verzekering stop te zetten.
Kom je in een niet-alledaagse situatie terecht waarin je je leasecontract wil pauzeren, zoals ouderschapsverlof of langdurige ziekte? Zo’n situaties werden op voorhand besproken met je werkgever en de regelingen die hiervoor zijn uitgewerkt, lees je ook na in het Fietsbeleid van jouw bedrijf. Dit vind je terug in de Kick-Off zone in myo2o Biker.
Conclusie: de keuze ligt helemaal bij jou
Het is dus écht een mythe dat je bij een leasefiets dubbel betaalt. Tijdens je leasecontract huur je fiscaal voordelig je fiets en na afloop van je contract krijg je altijd de keuze: teruggave of overname. Bij een eventuele overname bespaar je in het totaalplaatje gemiddeld 40% in vergelijking met een privéaankoop, bij een teruggave aan o2o kost het je nog minder en kan jij gewoon een nieuwe fiets leasen.
Klaar voor je nieuwe leasefiets?
Geef jij je fiets terug aan o2o en laat je werkgever het toe om een nieuwe fiets te leasen? Dan is het tijd om na te denken welke fiets het best bij jouw noden past! Geen idee wat je precies zoekt? Geen zorgen, onze fietswijzer helpt je op weg!