BLOG: blijf op de hoogte

Interessante weetjes over fietsen en o2o

terug

Speed pedelecs / Highspeed Ebikes – Wetgeving en aanbod

Speed pedelec of highspeed E-bike, say What?

Een high speed E-bike, is een fiets die elektrische ondersteuning geeft tot een snelheid van maximum 45km/u. Hierdoor ben je op de secundaire wegen meestal sneller dan met de auto en boost je je gezondheid en je humeur! De ideale partner dus voor je woon-werk-kilometers en zelfs een volwaardig alternatief voor je 2e gezinswagen.

Veiligheid

Om je veiligheid te garanderen, verplicht de overheid je een fietshelm met bescherming aan de slaap en het achterhoofd. Bijna alle nieuwe gewone fietshelmen voldoen aan deze voorwaarden.
Indien de speed pedelec correct is ingeschreven, is een BA verzekering niet verplicht. Het is wel ten zeerste aangeraden! Ben je zelf verwond, dan wordt dit opgevangen door je familiale verzekering of je hospitalisatieverzekering. Een nummerplaat is altijd verplicht. Afhankelijk van je fietspolicy levert o2o de speedbikes uit met nummerplaat en/of BA verzekering. Tijdens het bestelproces kan je ook je helm naar keuze selecteren.

Kostprijs

De aankoopprijs van EBikes start vanaf 3499€. Gelukkig kan je via o2o speed pedelecs huren met full service contract waardoor de aankoopkost en de onderhoudskost gespreid worden over de duur van je huurcontract.
Als je de speed pedelec huurt via je bedrijf, geniet je bovendien van extra fiscale voordelen waardoor je reeds geniet van zorgeloos fietsplezier met je speedpedelec vanaf 48€/maand.
Meer info over zorgeloos fietsplezier via o2o-fietsverhuur, vind je terug in het artikel “Wat is fietsverhuur bij o2o”. Meer uitleg over de fiscale voordelen vind je in de blog “Fiscale voordelen bij fietsen”.

 

Wetgeving

De wegcode is als volgt:

 • De minimum leeftijd is 16 jaar en je dient in het bezit te zijn van een brommer-rijbewijs
 • De gemengde voet- en fietspaden, aangeduid met een blauw rond bord met fietsers en voetgangers (D9 en D10 borden), blijven verboden voor speed pedelecs.
 • Je bent verplicht een nummerplaat aan je fiets te hebben.

De fiscale wetgeving is geupdate sinds 2018. De speedpedelec geniet van dezelfde fiscale voordelen als een gewone fiets:

 • De werkgever kan de aankoop 100% fiscaal aftrekken van de winstbelasting
 • De werknemer heeft …
  • … recht op fietsvergoeding
  • … vrijstelling van bedrijfsvoorheffing op zijn huur-bijdrage. 
  • … vrijstelling van RSZ voor het woonwerkverkeer op zijn huur-bijdrage.