BLOG: blijf op de hoogte

Interessante weetjes over fietsen en o2o

terug

Hoe haal ik het meeste uit de batterij van mijn E-bike

Fiets je met een E-bike?

Lees hieronder hoe je het maximale uit jouw batterij haalt!

 

1. Accucapaciteit

De capaciteit houdt in hoeveel energie je batterij bevat. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh).

Een grotere capaciteit zorgt voor een grotere actieradius.  Naast de capaciteit zijn er nog andere zaken van invloed op de actieradius.

  • Het parcours

Wanneer het parcours over het algemeen vlak is, dan zal de actieradius groter zijn dan bij een hobbelig, zanderig of heuvelachtig parcours.

  • Bandenspanning

Harde banden zorgen voor een lagere weerstand, hierdoor verkrijg je dus een grotere actieradius.

  • Tegenwind

Hoe meer tegenwind, hoe meer weerstand, hoe lager de actieradius.

  • Frequentie

Veel starten en stoppen vergt meer energie van jouw accu.

  • Staat van de batterij

Een nieuwe batterij levert betere prestaties en dus een grotere actieradius dan een oudere batterij.

 

Houd er dus rekening mee dat de aankoop van een batterij met grotere capaciteit bij jouw nieuwe fiets voordeliger is dan deze achteraf te moeten upgraden of een batterij bij te kopen.

 

2.  Levensduur en onderhoud van de batterij

Jouw accu is iets om zuinig op te zijn, het liefst zou je willen dat deze niets van zijn capaciteit verliest.
Dit is echter onmogelijk, verlies zal er altijd zijn, maar dit kan je beperken door jouw accu goed te onderhouden.

Hoe doe je dit nu het best?

  • Diepontlading voorkomen

Raakt de fietsaccu te leeg (meestal gebeurt dit door zelfontlading bij langdurig niet-gebruik) dan zal dit leiden tot diepontlading. Dit kan de cellen van de batterij al gauw onherstelbaar beschadigen. Dit is ook het geval bij moderne fietsaccu’s die eventueel (deels) beveiligd zijn tegen volledige ontlading. Regelmatig opladen is de boodschap, ook wanneer je jouw fiets een tijdje niet gebruikt, bv tijdens de winterperiode, dan kan je jouw batterij best eenmaal per maand opladen.

  • Temperaturen

Wanneer jouw fiets niet binnen kan stallen, neem dan wel de batterij mee naar binnen. Dit komt de levensduur en actieradius ten goede. Wist je dat de actieradius met 30-50% kan verminderen als de batterij te koud is geworden? Daarnaast zijn extreem hoge temperaturen ook niet bevorderlijk voor de batterij. Je kan dus best de batterij op kamertemperatuur bewaren.

  • Juiste lader voor de juiste fietsaccu

Gebruik nooit zomaar een andere fietsacculader die voor het grijpen ligt, ook als de lader wat betreft de aansluiting en het aantal polen past, is het zéker nog niet gezegd dat dit de juiste is. Alleen al qua voltage moet je goed opletten, net als voor de geschiktheid voor het juiste type fietsaccu (Ni-MH, Ni-Cd, Li-on, LiFePO4). Gebruik dus altijd jouw eigen meegeleverde lader.

  • Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen vooraleer je aan de slag gaat

Neem na de aankoop altijd rustig de tijd om de gebruiksaanwijzingen goed te lezen. Ook die van de elektrische fiets zelf, inclusief het laadadvies. Zo kan je langer genieten van jouw nieuwe topfiets!

 

Met deze tips kan je zorgeloos overgaan tot de aankoop van een elektrische fiets. Mocht je verder nog vragen hebben of had je graag nog wat meer advies? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@o2o.be

 

(Wes, 28/07/2019)